Bedri Rahmi Eyüboğlu Hayatı (1911- 1973 ) / Eserleri


1911 yılında Giresun Görele’de 5 çocuklu bir ailenin 2. çocuğu olarak doğmuştur. 1929 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisine girmiştir. 1930 yılında okulu bırakarak Paris’e ağabeyinin yanına gitmiştir. Eşi Eren ile tanışarak burada evlenmiştir.
1934 yılında Türkiye’ye dönmüştür. O yıl 30 resim ile sergi açmıştır. 1937 yılında Akedeminin resim bölümü şefi Leopold Levy’nin asistanı olmuştur. 1938-41 yılları arasında Edirne ve Çorum’da resimler yapmıştır. Bu dönemler arasında yaptığı resimler köy hayatı, manzaraları, faytonlar, Anadolu gelinleri olmuştur. 1943 yılında İstanbul’da Lido yüzme havuzunun duvarına ilk duvar resmini yapmıştır. 1950 yılında mozaik çalışmalarına başladı. 1958 yılında Brüksel sergisi için 272 metrekarelik mozaik pano ile altın madalyayı almıştır. 1960-61 yılında Amerika’ya gitmiştir. Orada konferans ve resim çalışmaları yapmıştır. Bedri Rahmi resimlerinde kendine daha çok Dufy ve Matisse’i örnek almıştır. Anadolu resimlerinde daha çok Duffy’nin çizgilerini yakalamak mümkündür. Zamanla minyatürlerden ve Anadolu kilimlerinden etkilenerek, motif ağırlıklı süsleme sanatı egemen resimler yapmıştır. Bununla da yetinmeyip, gravür, mozaik, heykel ve seramik çalışmaları yapmıştır. Resimlerinde, doğa ile iç içe Anadolu resim, süsleme kullanılmıştır. Bedri Rahmi, 1927 yılında resim öğretmenliğine başlamıştır. Akademi’de öğrenci yetiştirerek Türk resim sanatına katkıda bulunmuştur. 1928 yılından itibaren şiir de yazan Bedri Rahmi, 1933 yılından itibaren yayınlanan şiirleri ile de tanınır. Yeditepe, Ses, Güney, İnsan, İnkilap, Gençlik ve Varlık dergilerinde şiirleri yayınlanmıştır. Halk ve Anadolu edebiyatının masal, efsane ve deyişlerinden çok etkilenmiştir. Böylece resimleri gibi şiirleri de aynı etki altındadır. Bedri Rahmi Eyüpoğlu 21 Eylül 1975 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.
Bedri Rahmi Eyüpoğlu eserleri; resim, Paris, Mustafa Eyüboğlu, Yazılı Natürmort, Salı Pazarı, Eren, Nallanan Öküz, Düşünen Adam, Köylü Kadın, Karadut Satıcısı, Çömelmiş Köylü, Ankara’nın Kavakları, Han kahvesi, Mor takkeli Hacı, Son Kahve, Çıplak, Han’dır. Duvar Resmi; Lido yüzme havuzu resmi, İstanbul Hilton Duvar resmi, Divan Oteli duvar resmi. Mozaik Pano ; NATO içinde mozaik pano, İşçi Sigortası Hastanesinde seramik pano, Etibank seramik pano, Marmara Oteli mozaik pano, Vakko fabrikası mozaik pano. Duvar kabartması ; Manifaturacılar çarşısı duvar kabartması, Aksu işhanı duvar kabartması. Şiirleri ; Yaradana mektuplar, Karadut, Tuz, Üçü birden, Dördü birden, Yaşadım sayılabilir.
ESERLERİ







VİDEOLU ANLATI


Yorumlar

Popüler Yayınlar